Naar de brugklas

in-the-first-yearAls uw kind de basisschool heeft afgerond moet het zijn studie continueren op een hoger niveau. Afhangend van het basisschooladvies kan er een keuze gemaakt worden tussen de verschillende middelbare scholen. Voor vele leerlingen is dit een spannende ervaring en zijn ze heel enthousiast om naar een andere school te gaan. Echter kan het zo zijn dat uw kind nog moet ontdekken wat hij of zij wil gaan doen na de basisschool. Speciaal voor deze kinderen hebben sommige scholen brugklassen.

Wat is een brugklas

De brugklas is een klas waarin leerlingen de overbruggingsperiode van het ene naar het andere niveau doorbrengen. Ze worden meestal aangeboden door middelbare scholen met meerdere niveaus, waarbij de verscheidene niveaus worden gecombineerd in een klas. Zo krijgt het kind de kans om uit te maken welk niveau hem het meest bevalt. Na het afronden van de brugklas kan de student een niveau kiezen.

Gedurende deze periode kunnen studenten die nog niet weten wat voor studie zij moeten kiezen, hun talenten ontdekken. Ook worden er studielessen verzorgt waarbij er veel advies wordt gegeven over het ontdekken van leerstijlen. De overbruggingsperiode verschilt per school en kan soms zelf drie jaren duren. Daarentegen zijn er scholen die geen brugklassen aanbieden, en is de keus in het eerste jaar definitief.

Schoolwijzer advies en hulp

Schoolwijzer kan ouders adviseren in het vinden van middelbare scholen die brugklassen aanbieden. In het bestand komen er ook scholen voor die projecten aanbieden die studenten stimuleren in het ontdekken van hun talenten. Door met uw kind naar open dagen te gaan kunt u uw kind al aardig op weg helpen in het maken van een keuze. Ga vooral na waar de interesse van uw kind naar uit gaat. Het belangrijkste in deze fase van uw kind is het kiezen van een gestructureerde school. Kinderen die moeten wennen aan nieuwe opleidingen hebben hier veel profijt aan.