Onderwijs voor leerlingen met specifieke behoeftes

Wat is speciaal onderwijs

education-for-pupils-with-special-needsLeren gaat niet even makkelijk bij elk kind. Sommige kinderen hebben specifieke behoeften en moeten speciaal onderwijs krijgen. Speciaal onderwijs is het onderwijzen van leerlingen met een grote ontwikkelingsachterstand, waarbij hun individuele verschillen en behoeften worden geadresseerd. Voor deze leerlingen zijn er scholen die dit onderwijssysteem hanteren. Naast het aangepast onderwijssysteem wordt er ook gebruik gemaakt van aangepast apparatuur en materiaal. Deze aanpassingen zijn bedoeld om leerlingen met speciale behoeften te stimuleren in het bereiken van een hoger niveau in zelfredzaamheid op school en in de maatschappij.

Diensten schoolwijzer

Schoolwijzer helpt ouders bij het vinden van een gepaste maar vooral goede instelling die speciaal onderwijs biedt. In het bestand komen er een aantal scholen voor die extra ondersteuning bieden aan kinderen met een speciale behoefte. Tijdens een gesprek wordt met u besproken wat de behoeften zijn van uw kind en welke voorkeursscholen u heeft. Hierna wordt er contact gemaakt met de school en wordt u op de hoogte gesteld als uw kind is aangenomen.

Voorbereiding ouders

Als het kind is aangenomen op een school moeten de ouders zich goed voorbereiden op het eerste gesprek met de school. Gedurende dit gesprek zal er informatie gevraagd worden over de behoeftes van uw kind. Sommige scholen hebben op hun website informatie hierover, waardoor u kunt nagaan wat de vragen zijn die gesteld zullen worden. De school zal uw kind eerst evalueren en nagaan wat de specifieke onderwijsbehoeften zijn. Daarna worden er doelstellingen geformuleerd, waarin is aangegeven wat en hoe het kind zal gaan leren en welke vaardigheden het kind moet beheersen om toegelaten te worden tot het voortgezet onderwijs. Ook zal uw kind geregeld geƫvalueerd worden om te weten of hij of zij nog behoefte heeft aan speciaal onderwijs. Indien blijkt dat dit niet meer het geval is dan kunt u ook bij de schoolwijzer terecht voor assistentie in het vinden van een geschikte school.